روش صحیح مسواک زدن یکی از نکات مهم در رعایت بهداشت دهان و دندان است. داشتن اطلاعات دقیق در خصوص نحوه و روش صحیح مسواک زدن تا حد زیادی را از مواجهه با پوسیدگی دندان و آسیبهای وارده بر دندان و لثه جلوگیری میکند. نحوه صحیح مسواک زدن برای کودکان تا ارائه یک روش صحیح مسواک زدن دندان ارتودنسی شده همه در سلامت دندانها از کودکی تا سنین بزرگسالی تاثیر بسزایی دارد. بسیاری از مجلات پزشکی با به نمایش گذاشتن عکس روش صحیح مسواک زدن و همین طور به نمایش گذاشتن فیلم روش صحیح مسواک زدن دندان درصدد پر اهمیت نشان دادن این روش برای داشتن دندانهای درخشان و سالم هستند. مسواک زدن در دسترس ترین و آسان ترین روش برای نگهداری صحیح دندانها است.
فهرست عناوین روش صحیح مسواک زدن
رعایت نکات بهداشتی و دقت در نحوه مسواک زدن یک راهکار مناسب برای جلوگیری از انواع پوسیدگی و جرم دندان است. به عبارتی ساده تر روش صحیح مسواک زدن همان پیشگیری قبل از درمان در خصوص دندانها میباشد.
روش صحیح مسواک زدن
بنا به تحقیقات انجام شده در این زمینه روش صحیح مسواک زدن از انتخاب زمانها و دفعات مناسب برای مسواک شروع میشود. بر طبق نظرات دانشمندان در این خصوص حداقل دو بار در روز باید عمل مسواک زدن انجام شود. این بدین معناست بیشتر از دوبار یعنی سه بار در روز نیز میتواند نتایج مطلوبی را روی دندانها داشته باشد.
اما نکتهی مهمی که در این مورد بسیار حائز اهمیت است توجه به روش صحیح مسواک زدن است. عدم رعایت نکات اصولی و دقت در روش صحیح مسواک زدن عواقبی مانند آسیب جدی به لثه و دندان را به دنبال دارد.پس همین حالا باور غلط محکم مسواک کشیدن برای داشتن دندانهایی تمیز را دور بریزید.
به این دلیل که این کار لایهی سطحی لثه و دندان را از بین برده و خونریزی لثه ناشی از فرسایش لثه را به دنبال خواهد داشت. آگاهی از بهترین روش صحیح مسواک زدن شما را از مواجهه با این عوارض دردناک در امان نگه میدارد.
نکات مهم در خصوص روش صحیح مسواک زدن
بر اساس تحقیقات انجام شده روشی را که اصطلاحا به آن «تکنیک اصلاح شدهی باس» میگویند در این قسمت معرفی میشود:
- مسواک زدن را با حرکات دایرهای و بالا و پایین شروع کنید.
- با رسیدن به محدودهی لثهها، سر مسواک را به زاویهی 45 درجه برسانید.
- در این هنگام با فشاری ملایم سعی در تمیز کردن لثهها کنید.
- سپس مسواک را در آن امتداد حرکت داده و خارج کنید.
- توجه داشته باشید مسواک نباید با فشار بر لثه وارد شود، اما تمیز کردن لثه بسیار اهمیت دارد.
- روش صحیح مسواک زدن را با کشیدن مسواک بر روی زبان برای از بین بردن پلاک و باکتری تکمیل کنید.
- برای انجام دادن این کار بین دو یا سه دقیقه وقت بگذارید.
- هر روش صحیح مسواک زدن را با آرامش و با رعایت دقت و نکات بهداشتی انجام دهید.
- تا نیم ساعت بعد از غذاخوردن از کشیدن مسواک بر روی دندانهایتان خودداری کنید. مسواک زدن قبل از این تایم بر مینای دندان شما اثری نامطلوب دارد.
در ادامه با چندین روش صحیح مسواک زدن در مواقع و سنین خاص و مختلف با شما همراه خواهیم بود.
نحوه صحیح مسواک زدن کودکان
یکی از موارد مهم و قابل توجه در روش صحیح مسواک زدن مربوط به رعایت مراحل این کار برای تمیز کردن دندانهای کودکان است. آشنایی با روش صحیح مسواک زدن و نخ دندان کشیدن و ضرورت بخشیدن به این عادتهای سالم و پر اهمیت از کودکی تاثیر پر رنگی در نگهداری دندانها دارد. در این قسمت نحوه صحیح مسواک زدن کودکان را در چند مرحله مهم آموزش میدهیم.
- از یک مسواک نرم، کوچک و با طرحی کودکانه استفاده کنید.
- مقداری خمیر دندان حاوی فلوراید را روی مسواک بزنید.
- بهترین زمان برای مسواک زدن دندانهای کودک صبحها پس از صبحانه و شبها قبل از خواب میباشد.
- کودک را از پشت روی پاهایتان بنشانید، سرش را کمی به عقب متمایل کرده تا بتواند دندانهایش را ببنید.
- مسواک را به صورتی روی دندانها قرار دهید که زاویه برس آن با دندان 45 درجه باشد.
- مسواک را به آرامی و با حالت دورانی بر قسمتهای داخلی و بیرونی دندانها حرکت دهید.
- روی سطح جوییدن دندانها را نیز با عقب و جلو بردن مسواک تمیز کرده و علاوه بر این پاک کردن سطح زبان کودک را فراموش نکنید.
- یک بار در روز بین دندانهای بالا و پایین کودکتان را با نخ دندانهای مخصوص تمیز کنید. نخ دندانهای رنگی بهداشتی در این شیوه بسیار کارساز هستند.
- مسواک کودک باید پس 3 الی 4 ماه تعویض شود.
روش صحیح مسواک زدن دندان ارتودنسی
یکی دیگر از موارد پر اهمیت در روش صحیح مسواک زدن دندان زمان استفاده از روش درمانی- زیبایی ارتودنسی است. در این زمان به دلیل نصب سیم و براکتهای روی دندان سطح دسترسی به دندان نسبت به گذشته محدود شده است. از طرفی رعایت بهداشت دهان و دندان از مهم ترین نکات مراقبتی ارتودنسی دندان میباشد. بنابراین افراد باید از روش صحیح مسواک زدن در زمان ارتودنسی اطلاعات دقیقی داشته باشند. البته بهتر است به توصیه متخصص ارتودنسی خود، مسواک ارتودنسی مناسب تهیه کنید.
روش صحیح مسواک زدن دندان ارتودنسی شده با استفاده از مسواکهای معمولی به راحتی قابل انجام است. اوصولا برای اثر بخشی بیشتر به کارگیری مسواکهای برقی و همین طور مسواکهای مخصوص ارتودنسی برای تمیز کردن اطراف براکتها پیشنهاد میشود. اصول و روش کلی مسواک زدن در زمان ارتودنسی دندان به صورت زیر است:
- از میزان فشار وارده مناسب با براکت و سیم نصب شده بر روی دندان در هنگام مسواک زدن اطمینان داشته باشید.
- مسواک را ب طور کامل در اطراف براکت بچرخانید این کار در تمیزی بیشتر دندانها در زمان کمتر تاثیر دارد.
- برای تمیز کردن کامل اطراف براکتها از مسواکهای بین دندانی با لبههای زاویه دار استفاده کنید.
- در صورت استفاده از مسواکهای معمولی برای تمیز کردن دندانهای ارتودنسی شده به یاد داشته باشید با اعمال حرکت بالا و پایین براکتها را کاملا تمیز کنید.
- توجه داشته باشید سه جهت دندان یعنی جهت بیرونی (در تماس با لبها) درونی (تماس با زبان) و تاج دندانها را تمیز کنید.
روش صحیح مسواک زدن و نخ دندان کشیدن
روش صحیح مسواک زدن و نخ دندان کشیدن با توجه به زمان و دفعات استفاده میتواند متفاوت باشد. به گفته و توصیهی متخصصان و دندانپزشکان مسواک زدن در دو الی سه بار در روز با شیوهی درست بر روی سلامت دندان تاثیر مثبت دارد. در کنار این مورد استفاده از نخ دندان بین یک الی دو بار در روز در زمان پاک کردن بین دندانها از موا غذایی مصرف شده تاثیر مثبتی بر جلوگیری از ایجاد جرم، پلاک و پوسیدگی دندان میشود.
رعایت نکات بهداشتی در سلامت دهان و دندان با انجام روش صحیح مسواک زدن و همین طور استفاده از نخ دندان و دیگر موارد تمیز کننده دندانها مثل انواع دهانشویهها شما را از مواجهه با انواع مشکلات پوسیدگی و از بین رفتن بافتهای دندانی ایمن میکند.
کدام نوع مسواک برای دندان بهترین است؟
نکته قابل توجه در روش صحیح مسواک زدن استفاده از یک مسواک مناسب است. گاها دندانپزشکان به افرادی که مهارت استفاده صحیح از حرکات دست خود را ندارند و یا در شرایط ویژهای مثل اعمال روشهای درمانی مثل ارتودنسی روی دندانهایشان هستند، پیشنهاد استفاده از مسواک برقی را میکنند. اما این به منزله برتریت این نوع مسواک بر مسواکهای معمولی نیست. بیشترین توصیه استفاده از مسواکهای نرم، متوسط با سری کوچک است تا قابلیت تمیز کردن دندانهای انتهایی را نیز داشته باشد.