کاشت دندان یک روش جایگزینی برای ترمیم دندان آسیب دیده است. از دست دادن دندان علاوه بر تاثیر منفی بر زیبایی، مشکلات زیادی در هنگام غذا خوردن و حرف زدن برای افراد به وجود میآورد. روشهای مختلفی برای کاشت دندان وجود دارد. ایمپلنت دندان، کاشت دندان بریج، کاشت دندان با چسب، کاش دندان مصنوعی از متدهای به روز برای کاشت دندان هستند.
انواع ایمپلنت در حال حاضر جدیدترین تکنولوژی کاشت دندان شناخته شده و قابل انجام در کلیه کلینیکهای تخصصی دندانپزشکی میباشد. کاشت دندان علاوه بر رفع مشکلات بیان شده، باعث کاهش حساسیت دندانهای باقی مانده و انواع بیماری لثه میشود. برای شناخت انواع کاشت دندان تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
مراحل کاشت دندان چگونه است؟
انواع کاشت دندان ثابت برای دندانهای جلو و دیگران قسمتهای فک صورت میگیرد. کاشت دندان پس از معاینه و تشخیص دکتر دندانپزشک، با پروسه اعمال مراحل ایمپلنت و روکش بریج همراه است. وابسته به وضعیت فک و دندان امکان چندین عمل جراحی خاص مثل لیفت سینوس و پیوند استخوان در ایمپلنت برای افراد قبل از کاشت دندان وجود داشته باشد.
کاشت دندان چیست؟
روشهای جایگزینی دندان از دست رفته در علم دندانپزشکی زیر مجموعه یک پروسه درمانی به نام کاشت دندان قرار گرفته است. رسیدگی به دندان از بین رفته که ریشه خود را نیز از دست داده است؛ از طریق کاشت دندان از اهمیت بالایی برخوردار است.
رها کردن جای دندان از بین رفته به حال خود مشکلاتی از قبیل تحلیل لثه و استخوان دندان را به دنبال دارد. بنابراین تاخیر در انجام کاشت دندان به روش ایمپلنت یا دیگر روشهای درمانی نیاز به انجام جراحیهای مختلف برای فراهم آوردن جایگاه مناسب برای کاشت ایمپلنت و نصب دندان جدید را به دنبال دارد.
ایمپلنت دندان چیست؟
در فرآیند کاشت ایمپلنت دندان ریشه دندان آسیب دیده به مرور زمان از بین میروند. این به این معناست که دیگر هیچ جایگاهی برای جای گیری دندان جدید در روی لثه وجود ندارد. ایمپلنت دندان با استفاده از یک پایه فلزی از جنس تیتانیومی در استخوان دندان قرار گرفته و عملکرد ریشه طبیعی را برای دندان جدید شبیه سازی میکند. ایمپلنت علاوه بر فراهم آوردن شرایط نصب دندان جدید، زیبایی چهره افراد مخصوصا لبخند را به آنها برگردانده و اعتماد به نفس آنها را قوت میبخشد. ایمپلنت با خاصیت ثابت قرار گرفتن دندان روی فک شما این نگرانی را بابت افتادن یا از بین رفتن دندان کمرنگ میکند.
این روش کاشت دندان از ادامه تحلیل استخوان دندان جلوگیری کرده و تا 40 سال ماندگاری دارد. کاشت دندان به روش ایمپلنت نیز نیاز به مراقبت مانند دندان طبیعی را به دنبال دارد. بنابراین با مراقبتهای مناسب از وضعیت دندان میتوانید به عمر طولانیتر این دندان کاشته شده امیدوار باشید.
کاشت دندان بریج
کاشت دندان از این طریق با نصب روکش بر روی دندان آسیب دیده صورت میگیرد. این روکشها از جنس فلزی، سرامیکی و یا ترکیبی از این دو ماده هستند. در انواع روکش برای کاشت دندان به این روش به صورت زیر تهیه و به کاربردی هستند.
- روکش فلزی: از ترکیب چندین آلیاژ فلزی تشکیل شده است. بهترین نوع روکش در کاشت دندان روکش فلزی است. ایرادی که دارد نداشتن ظاهر زیبا بر روی دندان است.
- روکش سرامیکی: با توجه به نام این روکش برای کاشت دندان به راحتی میتوان حدس زد که جنس آن از نوعی چینی مثل پرسلن است. ساختار ضعیف این روکش باعث شده تا افراد تنها برای ظاهر زیبا آن را برای کاشت دندان انتخاب کنند.
- روکش فلزی – سرامیکی (FPM): ترکیب روکش فلزی و سرامیکی اصطلاحا به روکش FPM معروف است.استحکام این روکشی چیزی میان روکش فلزی و سرامیکی است.(از فلزی کمتر و از سرامیکی بیشتر). مزیت این روکش داشتن حد بیشتری از استحکام روکش فلزی با زیبایی روکش سرامیکی در کنار هم برای کاشت دندان است.
- روکش زیرکونیوم: این نوع روکش از انواع روکشهای سرامیکی است که با به کارگیری فریمهای زیرکونیوم ایجاد شده است. استحکام این نوع روکش گاها از روکشهای فلزی نیز برای کاشت دندان بیشتر است.
مقایسه ایمپلنت و روکش دندان
هنگام استفاده از روکش دندان نیاز به تراشیدن دندان نیست. همین یکی از مهمترین عوارض روکش کردن در کاشت دندان است. زیرا پس از انجام کار عدم مراقبت به موقع از دندانها به دلیل تراشیده شدن ضعف و در نهایت پوسیدگی دندان را به دنبال دارد. در بریج دندان از دندانهای کنار برای پل و تکیه گاه دندان روکش دار استفاده میشود که این امر به مرور زمان به دندانهای مجاور در کاشت دندان آسیب وارد میکند.
در واقع مزایای ایمپلنت در کاشت دندان نسبت به بریج بیشتر است. اما نمیتوان آن را به طور قطع بهتر روش برای همه افراد دانست. متخصص و دندانپزشک در این زمینه با مشاهده وضعیت دندان بیمار بهترین روش کاشت دندان را در نظر میگیرد.
کاشت دندان مصنوعی
این سبک از کاشت دندان بصورتهای نیمه مصنوعی یا پارسیل، نیمه ثابت و متحرک ساخته شده و قابل استفاده در جای دندانهای از بین رفته است. کاشت دندان با چسب یا کاشت دندان مصنوعی بر اساس سه روش بیان شده بصورت زیر انجام میشود.
کاشت دندان نیمه مصنوعی یا پارسیل
دندان مصنوعی نیمه یا پارسیل از یک پروتز مصنوعی مشابه و جایگزین دندان ساخته شده است. این نوع کاشت با تکیه بر دندانهای مجاور بر جای خود ثابت میشود. اما ماهیت این سبک کاشت دندان مصنوعی محترک است زیرا بیمار قادر است در صورت لزوم آن را در بیاورد.
دندان مصنوعی پارسیل به کمک چند گیره و قلاب فلزی به دندانهای کناره وصل میشود. از جنس اکریلیک بوده و گاهی با کرومات استحکام بخشیده میشود.
کاشت دندان مصنوعی نیمه ثابت
این نوع کاشت دندان برای پر کردن جای خالی دندان آسیب دیده در دهان بسیار موثر است. این سبک کاشت دندان با هزینه مناسب تر نسبت به ایمپلنت و بریج دندان صورت میگیرد. در این سبک کاشت دندان امکان اضافه کردن دندان مصنوعی جدید وجود دارد.
کاشت دندان مصنوعی متحرک
یک دست کامل از دندان مصنوعی بر روی لثه قرار میگیرد. این نوع کاشت دندان از قدیمی ترین نوع کاشت بوده و با قیمت ارزانی نسبت به دیگر روشها صورت میگیرد. در این روش کاشت دندانها با قرار نگرفتن درست بر سرجای خود در هنگام صحبت کردن، خندیدن و غذاخوردن موجب عدم راحتی بیمار میشوند.
چسباندان دندان مصنوعی با چسب یا کاشت دندان با چسب یک روش موقتی برای اثبات دندان در جای خود به حساب میآید.
کاشت دندان با لیزر
از دیگر روشهای کاشت دندان میتوان به روش جدید کاشت دندان با لیزر اشاره داشت. در این روش لثه و دندان با آسیب کمتری مواجه شده و ایمپلنت دندان پش از جای گذاری در مدت زمان کمتری ترمیم و جوش میخورد. در واقع استفاده از لیرز کار آماده سازی بستر جای گیری ایمپلنت دندان را با کمترین آسیب به لثه و دندان انجام میدهد و شرایط را برای کاشت دندان و قرار گرفتن دندان جدید فراهم میکند.
در واقع کاشت دندان با لیزر تحت عنوان جراحی آتروماتیک نیز معروف است. در این روش آسیبی به لثه و عمل پیوند استخوان فک با دندان (لیفت سینوس) وارد نشده و جراحی ایمپلنت به انجام میگیرد.
جدیدترین تکنولوژی کاشت دندان چیست؟
امروزه استفاده از ابزار جدید و ورود دیجیتال و فناوری های لیزر و نانو به دنیای کاشت دندان را میتوان در دسته تکنولوژی های جدید کاشت دندان دانست. کاشت دندان بدون عمل جرای با روش پانچ، ایمپلنت دندان بدون جراحی با روش پانچ پیشرفته، استفاده از فناوری لیزر در ترمیم و ایجاد بستر مناسب برای ایمپلنت و مواردی از این قبیل بیانگر پیشرفت کاشت دندان به مرور زمان است.
قیمت کاشت دندان و قیمت ایمپلنت دندان
قیمت کاشت دندان و قیمت ایمپلنت دندان بر اساس وضعیت دندان و نوع عکمل کاشت دندان در انواع کلینیکهای دندانپزشکی متغیر است. بنابراین برای داشتن اطلاعات دقیق در این زمینه حتما با دندانپزشک مدنظرتان مشورت کنید.