لبخند لثه ای، به حالتی از لبخند میگویند، که در آن بخش زیادی از لثه هنگام خندیدن نمایان میشود. لبخند لثه ای در حالت عادی یک فرایند طبیعی در چهره است، اما برای افراد دارای لثههای بزرگ هستند، این نوع لبخند یک نقص به حساب آمده و گاهی هنگام خندیدن آنها را با خجالت مواجه میکند. لبخند لثه ای در بیشتر افراد اعتماد به نفس آنها را گرفته و موجب رنجش آنها در هنگام لبخند میشود. امروزه با توجه به پیشرفت علم دندانپزشکی و زیبایی امکان اصلاح لبخند لثه ای و یا درمان لبخند لثه ای فراهم آمده است. در این متن از “دکتر سعید قریشی” متخصص ارتودنسی، با شرح حالتهای لبخند لثه ای با معرفی راهکارهایی برای اصلاح لبخند لثه ای مانند ارتودنسی لبخند لثه ای میپردازیم.
اگر از دید یک نقص به لبخند لثه ای نگاه شود، باید به دنبال شناخت روشهای درمان لبخند لثه ای که اصطلاحا به آن (ژنژیوکتومی) گفته میشود بوده تا درصدد اصلاح لبخند لثه ای برآییم. امروزه عمل اصلاح لبخند لثه ای در تهران و شهرهای مختلف مثل درمان لبخند لثه ای در اصفهان و یا شیراز صورت میگیرد.
لبخند لثه ای چیست؟
لبخند تاثیرگذارترین حالت چهره را در هنگام شادی به خود اختصاص میدهد. داشتن لبخند زیبا از ویژگیهای یک انسان جذاب به شمار میآید. حالت قرار گرفتن دندانها و فاصله لثه از دندان تا حد زیادی در زیبا نشان دادن لبخند نقش دارند. در صورتی که نسبت فاصله لثه به دندان متناسب نباشد، در آن حالت افراد دچار لبخند لثه ای میشوند. این سبک لبخند یا به اصطلاح لبخند لثه ای با بیشتر شدن این فاصله یا بزرگ بودن لثه ها در بعضی افراد بعنوان یک نقص در چهره به شمار میآید.
افراد دارندهی لبخند لثه ای در هنگام خندیدن به ناچار سعی در پوشاندن قسمتی از خنده ی خود را دارند یا در نهایت تصمیم به کمتر خندیدن گرفته و به فردی بدون اعتماد به نفس در هنگام لبخند زدن تبدیل میشوند. با پیشرفت علم میتوان این نوید را به افراد با لبخند لثه ای داد که امکان اصلاح لبخند لثه ای با روشهای نوین عمل زیبایی و پزشکی فراهم آمده است.
عمل درمان لبخند لثه ای یا ژنژیوکتومی با استفاده از متدهای نوین پزشکی در کلینیکهای زیبایی با روشهای مختلف صورت گرفته که در نهایت با اثر مثبت بر نوع تبسم افراد، مشکل لبخند لثه ای را در آنها به طور کامل یا نسبتا از بین میبرد.
علل بوجود آورندهی لبخند لثه ای چیست؟
خوب است بدانیم علتهای بوجود آورندهی لبخند لثه ای که پزشکان مدتی است آن را یک ویژگی طبیعی چهره دانسته و بی خطر بودن آن را ثابت کرده اند چیست؟
- مصرف انواع داروها مثل دیلانتین، سیکلوسپورین و انواع مسدود کنندههای کانال کلسیم منجر به رشد بیش از حد بافت لثه میشود.
- کوتاهی در رعایت بهداشت دهان و دندان و سهل انگاری در ترمیم دندانهای آسیب دیده و رفع التهاب لثه
- رشد بافت لثه ای به دلیل انجام عمل ارتودنسی دندان
- بزرگ بودن مادرزادی لثه به دلیل وراثت
- اختلال در رشد استخوان فک بالا
- بیش فعالی و ضعف لب بالا که باعث میشود در هنگام لبخند طبیعی لب بالایی بیش از حد به طرف بالا کشیده شود.
- مال اکلوژن یا اختلال ناشی از روی هم قرار نگرفتن دندانها
انواع لبخند لثه ای
لبخند لثه ای بر اساس مقیاس نمایان شدن لثه ها به خفیف، متوسط و شدید تقسیم میشود. نوع لبخند لثه ای در روش درمان لبخند لثه ای و اصلاح لبخند لثه ای میتواند تاثیر گذار باشد.
مزایای اصلاح لبخند لثه ای
در این قسمت با تعدادی از مزایای اصلاح لبخند لثه ای آشنا میشویم:
- خطوط ناهموار و نا مناسب لثه اصلاح میشود.
- عمل اصلاح لبخند لثه ای بدون درد و بیهوشی در مطب دکتر دندانپزشک صورت میگیرد.
- بافتهای اضافی لثه که منجر به نازیبا شدن آن میشوند از بین میروند.
- دوره التیام و نقاهت آن کوتاه است.
- چهره فرد پس از این عمل زیبا و اعتماد به نفسش افزایش مییابد.
چه کسانی میتوانند متقاضی اصلاح لبخند لثه ای باشند؟
انجام عمل اصلاح لبخند لثه ای یا طی کردن روند درمان لبخند لثه ای مثل هر عمل دیگر نیازمند بررسی وضعیت جسمانی افراد است.
- عدم ابتدای فرد به بیماریهای لثه ای و همین طور سالم بودن لثه ها اولین و اصلی ترین شرط انجام عمل برای فرد دارای لبخند لثه ای است.
- فرد باید برای انجام عمل از سلامت عمومی برخوردار باشد.
- فرد بیمار برای مراقبتها و توصیههای پزشک برای پس از عمل آمادگی و همکاری لازم را داشته باشد.
- نسبت به رعایت بهداشت دهان و دندان به منظور سلامت لثهها پس از درمان متعهد باشد.
- انتظاری واقع بینانه نسبت به نتیجه عمل داشته باشد.
روشهای اصلاح لبخند لثه ای یا درمان لبخند لثه ای
با چندین روش نوین در علم دندانپزشکی و زیبایی میتوان به اصلاح لبخند لثه ای پرداخت، در این خصوص متدهای درمانی زیادی برای رفع لبخند لثه ای و بخشیدن لطافت و زیبایی به چهره افراد ارائه شده است که به تعدادی از آنها برای آشنایی بیشتر شما در این مقاله اشاره میکنیم.
1. ارتودنسی لبخند لثه ای
اولین روش پیشنهادی برای اصلاح لبخند لثه ای عمل ارتودنسی دندانها است. با ارتودنسی لبخند لثه ای، متخصص دندان سعی دارد با سیم کشی دندانها آنها را به سمت بیرون هدایت کرده تا با بزرگ تر نشان دادن دندانها از تاثیر لثه ها در چهره در هنگام خندیدن بکاهد. اصلاح لبخند لثه ای تحت تاثیر این روش درمانی دراز مدت بوده و ممکن است ماهها طول بکشد. مزیت بارز این روش این است که به بهانه اصلاح لبخند لثه ای میتوان به مرتب و یکپارچه کردن دندانها هم رسیدگی کرد.
2. درمان با لیزر لبخند لثه ای
در این عمل جراحی که برای درمان لبخند لثه ای انجام میگیرد، بخش اضافی لثه با لیزر یا لوازم جراحی مثل چاقو برداشته شده و امکان مشاهده نتیجه عمل در لحظه وجود دارد. مشکلی که در این نوع اصلاح لبخند لثه ای وجود دارد این است که وجود بافت استخوانی در زیر لثه منجر به رشد مجدد آن شده و این امر نیاز به تکرار عمل درمان لبخند لثه ای یا ژنژیوکتومی با گذشت چند ماه به وجود میآورد.
3. جراحی پریودنتال (افزایش اندازه و طول تاج دندان)
در صورتی که نوع لبخند لثه ای پیشرفته باشد، برای درمان لبخند لثه ای باید بخش بیشتری از بافت لثه برداشته شود. یا اصطلاحا عمل افزایش طول تاج دندان برای اصلاح لبخند لثه ای بیمار صورت گیرد.
در این عمل که با بی حسی موضعی روی بیمار انجام میشود بافت لثه از روی استخوان پوششی زیرین برداشته شده، بافت نرم لثه در این حالت برداشته شده و بخشی از استخوان تراشیده یا دستکاری میشود. پس از انجام این کار بافت لثه فرم دهی شده در جای مطلوب قرار داده میشود. با انجام این کار دندان ها بلندتر از قبل دیده شده و لثه ها حالت نرمالتری به خود میگیرند.
4. جراحی عمودی فک بالا (ارتوگناتیک) و پایین آوردن لب
در صورتی که لبخند لثه ای باعث رشد بیش از حد فک بالایی شود، متخصصان در این حالت با عمل جراحی عمودی فک بالا به برگرداندن فک به حالت طبیعی تر می پردازند. این عمل به دلیل انجام گرفتن در داخل دهان هیچ برش یا خطوطی را بر چهره ایجاد نمی کند و دارای بیهوشی است.
گاها بیش فعال بودن لب بالایی سبب رشد زیاد و همین طور بوجود آمدن لبخند لثه ای میشود. در این صورت تشخیص دندانپزشکان جراحی لب و پایین آوردن آن با محدود کردن عضله حرکتی لب تا خط لثه برای اصلاح لبخند لثه ای میباشد. هزینه جراحی پایین آوردن لب بالایی با توجه به شرایط بیمار میتواند متفاوت باشد.
5. تزریق ژل لبخند لثه ای
برخی از متخصصان زیبایی بر این باورند که برای جلوگیری از بالا رفتن لب و ممانعت از پیش فعالی لب بالایی می توان از تزریق ژل استفاده کرده و به درمان لبخند لثه ای کمک نمود. زیرا عمل بوتاکس فلج کردن عضله را به دنبال دارد.
درمان لبخند لثه ای یا ژنژیوکتومی
در روش درمان لبخند لثه ای که عمده عمل انجام شده در آن ژنژیوکتومی نام دارد، با برداشتن بافت ناسالم لثه و جایگزین کردن بافت ترمیمی و سالم می توان به درمان لبخند لثه ای کمک کرد.
به جراحی حذف بافت لثه ژنژیوکتومی گفته میشود. این عمل برای زمانی است که به دلیل کنار رفتن بافت لثه از روی دندان و ایجاد فاصله بین دندان و لثه عمل پاک کردن پلاکهای دندانی و همین طور رسیدگی به بهداشت دهان و دندان سخت شده باشد. و به دنبال آن بیماری و التهاب لثه ایجاد شده باشد.
این فاصله ایجاد شده در بروز لبخند لثه ای نیز نقش داشته و با عمل ژنژیوکتومی و برگرداندن بافت لثه به حالت نرمال می توان به درمان لبخند لثه ای کمک نمود.
پس از انجام عمل ژنژیوکتومی یک سری مراقبتهای لازم به شکل زیر برای بهبود وضعیت لثه باید صورت گیرد:
- جلوگیری از خونریزی لثه با قرار دادن گاز بر روی محل جراحی
- تا یک روز پس از جراحی از زدن مسواک دهان خودداری کرده و پس از گذشت 24 ساعت تنها با محلول آب گرم و نمک هر شش ساعت یک بار دهان خود را بشویید.
- تورم پس از عمل ژنژیوکتومی امری طبیعی بوده میتوانید با قرار دادن کمپرس یخ آن را بهبود بخشید.
- برای رفع درد از پزشک خود درخواست تجویز مسکن کنید.
- از مواد غذایی مایع و نوشیدنیها بخصوص آب زیاد استفاده کنید.
- هنگام خواب با دو بالش سر خود را بالاتر از بدن قرار دهید.
تزریق ژل لبخند لثه ای و درمان لبخند لثه ای یا ژنژیوکتومی
در این مطلب با بررسی ماهیت لبخند لثه ای به روشهای اصلاح لبخند لثه ای و درمان آن پرداختیم و در کنار تاثیر متدهای درمان لبخند لثه ای با عوارض و مزایای این عمل آشنا شدیم. برای داشتن لبخندی زیبا و جذاب و رفع مشکل لبخند لثه ای حتما با متخصصان و پزشکان با تجربه در این زمینه مشورت کنید تا لبخند زیبا شادی و جذابیت را به چهره شما هدیه دهد.