لق و شل شدن براکت ارتودنسی در دوره درمان ارتودنسی از شایع ترین و ناراحت کننده ترین اتفاقات برای بیمار است. شل شدن سیم ارتودنسی که در اثر فشار و یا آسیب وارده با اجزای اصلی دستگاه ارتودنسی مثل سیم، براکت و بریس رخ داده، باید سریعا تحت نظر ارتودنتیست تشخیص و رفع شود.
لق شدن براکت ارتودنسی، شل شدن براکت ارتودنسی و در نهایت شل شدن سیم ارتودنسی هر کدام بنا به دلایل خاصی در دهان ایجاد میشوند. این مورد در برخی مواقع با آسیبهای جدی به دهان و زبان و همین طور عدم شکل گیری مناسب دندانها همراه است.
سرسری گرفتن مشکل شل شدن براکت ارتودنسی و بی اهمیت جلوه دادن شل شدن سیم ارتودنسی به مرور زمان مشکلاتی مانند کنده شدن براکت، شکستن سیم ارتودنسی و تاخیر در روند بهبود و اصطلاح آسیبهای دندانی در بیمار میشود.
اگر به دنبال این هستید که با براکت شل شده ارتودنسی دندانتان چه کنید؟ یا روشهای جلوگیری از مواجهه با شل شدن براکت دندان را بدانید تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
شل شدن براکت ارتودنسی به چه معناست؟
نصب براکت و سیم بر روی دندان با یک سری اقدامات مثل باندینگ براکت و چسب ارتودنسی انجام میشود. هر سهل انگاری و عدم توجه به اصول در این مراحل با مشکلاتی مثل شل شدن براکت ارتودنسی و شل شدن سیم ارتودنسی همراه است.
شل شدن چسب ارتودنسی و ضعف در باندینگ براکت در اثر فشار بیرونی و همین طور عادات و روشهای رفتاری اشتباه بیمار از دیگر مواردی بوده که با عبارت لق شدن براکت ارتودنسی عنوان میشود.
بنابراین در دوره درمان ارتودنسی مشاهده مشکل شدن شدن براکت ارتودنسی یک امر شایع بوده که برای جلوگیری از مواجهه با آن بهترین راهکار آشنایی با دلایل ایجاد آن و روشهای پیشگیرانه در این زمینه است.
علت شل شدن سیم ارتودنسی چیست؟
سوالاتی مانند علت شل شدن براکت ارتودنسی چیست؟ چرا پس از مدتی با عارضه شل شدن سیم ارتودنسی مواجه میشویم؟ برای جلوگیری از لق شدن براکت ارتودنسی دندان چه باید کرد؟ همیشه از سمت افراد متقاضی ارتودنسی دندان مطرح است.
مهارت ارتودنتیست و تاثیر بر شل شدن براکت ارتودنسی
در حالت کلی میتوان گفت نوع دندان، نحوه چسباندن براکت و عدم همکاری بیمار در رعایت توصیههای ارتودنتیست دلایل اصلی شل شدن براکت ارتودنسی است. قبل از اقدام به ارتودنسی دندان انتخاب یک متخصص ارتودنسی با مهارت در این زمینه بسیار موثر است.
ضعیف بودن دندان و لق شدن براکت ارتودنسی
سلامت ارتودنسی و همین طور نحوه دقیق اصطلاح ناهنجاری دندانها با چسباندن درست براکت ارتودنسی و جنس دندان بیمار و عدم ضعف در مینای دندان قابل تضمین است. مینای دندان ضعیف در پیوند نامناسب بین براکت و دندان تاثیر داشته و به مرور زمان مشکل شل شدن براکت ارتودنسی را به دنبال دارد.
عدم همکاری بیمار و نقش آن در شل شدن سیم ارتودنسی
ورزشهای سنگین و پر خطر، جدی نگرفتن آسیبهای وارد شدن به براکت دندان تحت تاثیر ضربههای محکم مثل تصادف، ورود غذاهای غیر مجاز در رژیم غذایی مثل مواد سفت، چسبنده همگی از عادات بد رفتاری بیمار بوده که بر روی شل شدن سیم ارتودنسی تاثیر مستقیم دارد.
علاوه بر این موارد نحوه غیر صحیح بهداشت دهان و دندان مثل مسواک زدن محکم، استفاده از نخ دندان و خلال دندان با شدت زیاد و دیگر مواردی در این زمینه بر شل شدن براکت ارتودنسی اثر گذار است.
مشکلات ناشی از لق شدن براکت ارتودنسی
یکی از مشکلات شایع در ارتودنسی دندان لق شدن براکت ارتودنسی است که میتواند بر بافتهای دهانی آسیب جدی وارد کند. شل شدن سیم ارتودنسی از دیگر مواردی است که در صورت رسیدگی سریع با مشکلاتی مثل شکستن سیم ارتودنسی و زخم شدن زبان و دهان همراه است.
شل شدن براکت ارتودنسی به مرور زمان کنده شدن و افتادن براکت ایجاد کرده و در نتیجه در امر اصطلاح ناهنجاریهای دندانی تعویض و تاخیر ایجاد میشود. علاوه بر این عدم توجه به شل شدن سیم ارتودنسی افتادن براکت و در نتیجه نیاز به هزینه مجدد برای چسباندن براکت جدید را به دنبال دارد.
این موارد همگی نشاندهندهی اهمیت توجه کافی به نگهداری و محافظت از براکت ارتودنسی و سیم ارتودنسی در طول درمان مشکلات دندانی به این روش میباشد. با انتخاب یک ارتودنتیست متخصص و رعایت توصیههای مهم در طول درمان از بروز این مشکل تا جایی که میتوانید جلوگیری کنید.
اقدامات لازم در هنگام شل شدن براکت ارتودنسی
انجام یک سری اقدامات در زمان حس کردن شل شدن براکت ارتودنسی و همین طور شل شدن سیم ارتودنسی در عدم بروز مشکلات دیگر تاثیر زیادی دارد. به چند مورد مهم در این مواقع به شرح ذیل اشاره خواهیم داشت:
- در همان ابتدای مواجهه با شل شدن براکت ارتودنسی حتما با یک ارتودنتیست متخصص در ارتباط باشید.
- در صورت مطلع شدن از شل شدن براکت ارتودنسی یک موم ارتودنسی را روی آن قرار داده و تا مراجعه به پزشک از افتادن آن جلوگیری کنید.
- اگر براکت از سیم جدا شدن برای جلوگیری از خوردن آن یا آسیب مواد غذایی با دیگر قسمتهای ارتودنسی آن را از دهان خارج کنید.
- از خورد غذاهای سفت در دوره ترمیم و نصب براکت جدید روی دندان خودداری کنید.
- به جای مسواک از دهانشویه در مدت شل شدن ارتودنسی دندان برای تمیز کردن دهان استفاده کنید.
- فراموش نکنید نقش دقت و توجه شما در مراقبت از ارتودنسی دندان در عدم شل شدن براکت ارتودنسی و شل شدن سیم ارتودنسی تا چه اندازه پر رنگ است.